Beograd

Beograd je glavni grad Republike Srbije. Nalazi na ušću Save u Dunav te je jedan od najstarijih gradova u Europi. Prema službenom popisu stanovnika iz 2011. godine urbano područje grada broji oko 1.250.000 stanovnika, dok područje uticaja ima oko 1.700.000 stanovnika.Grad lezi na uscu Save u Dunav u centralnom delu Srbije, gde se Panonska nizija spaja sa Balkanskim poluostrvom.

Hram Svetog Save

Hram Svetog Save u Beogradu najveci je srpski pravoslavni hram, najveci pravoslavni hram na Balkanu. On se nalazi u istocnom delu Svetosavskog trga, na opstini Vracar, u Beogradu.Podignut je na mestu gde se smatra da je Kodza Sinan-pasa 1594. godine spalio mosti Svetog Save, osnivaca Srpske pravoslavne crkve.

Kalemegdan

Kalemegdan je najveći beogradski park. Istovremeno je najznačajniji kulturno-istorijski kompleks, u kojem dominira Beogradska tvrđava iznad ušća Save u Dunav. Naziv Kalemegdan odnosi se samo na prostorni plato oko tvrđave koji je osamdesetih godina 19. veka pretvoren u park.

Muzej Nikole Tesle

Muzej Nikole Tesle je osnovan 5. decembra 1952. godine. Smešten je u Ulici Krunskoj 51, u zgradi sagrađenoj između 1927. i 1929. godine kao kuća Đorđa Genčića po projektu arhitekte Dragiše Brašovana. Zgrada muzeja je proglašena za spomenik kulture 1987. godine. Muzej ima stalnu postavku, i u jednom delu je posvećena životu i radu Nikole Tesle, a u drugom je predstavljen razvoj nauke o elektricitetu i magnetizmu.

Trg Republike

Trg republike je centralni gradski trg u Beogradu, Srbija. Nalazi se u opštini Stari grad. Sadašnji trg formiran je posle rušenja Stambol-kapije (1866) i podizanja zgrade Narodnog pozorišta (1869). Stambol-kapija, koju su sagradili Austrijanci početkom 18. veka, nalazila se između (tada još neizgrađenih) spomenika knezu Mihailu i Narodnog pozorišta. To je bila najveća i najlepša kapija u vreme dok je grad bio opasan šancem.

Knez Mihajlova Ulica

Knez Mihailova ulica, pešačka zona i trgovački centar je zakonom zaštićena kao jedno od najstarijih i najvrednijih gradskih spomeničkih ambijenata, sa nizom reprezentativnih zgrada i građanskih kuća nastalih krajem 70-ih godina XIX veka. Smatra se da je još u vreme Rimljana ovde bio centar naselja Singidunum, a u vreme Turaka na ovom području krivudale su ulice sa baštama, česmama i džamijama.

Gardoš

Gardoš je gradsko naselje i uzvišica u Beogradu, koje se nalazi na teritoriji opštine Zemun. Na osnovu arheoloških iskopavanja na području Gardoša i Zemuna utvrđeno je da se na ovom području živelo već u doba starčevačke i vinčanske kulture. U Antičko doba u ravnici ispred uzvišica Gardoš, Ćukovac i Kalvarija prostiralo se rimsko naselje Taurunum.

Konak kneza Miloša

Konak kneza Miloša u Topčideru je konak koji je za Miloša Obrenovića podignut 1831. godine do 1834. godine. Podignut je po nalogu kneza Miloša Obrenovića kao centralna građevina reprezentativnog dvorskog kompleksa u Topčider. Gradili su ga poznati neimari Janja Mihailović i Nikola Đorđević pod nadzorom glavnog kneževog neimara, Hadži-Nikole Živkovića.

Spomenik Neznanom junaku

Spomenik Neznanom junaku na Avali je monumentalni mauzolej na vrhu planine Avala. Tvorac ovog spomenika je hrvatski i jugoslovenski vajar Ivan Meštrović. Podignut je 1938. godine. U blizini srednjovekovnog utvrđenog grada Žrnova (12-15.vek) na vrhu Avale stanovnici okolnih sela podigli su 1922. godine kameni spomenik na mestu groba nepoznatog palog ratnika iz Prvog svetskog rata.

Tašmajdanski Park

Park Tašmajdan nalazi se između ulica Takovske, Ilije Garašanina, Beogradske i Bulevara kralja Aleksandra na prostoru na kome se nekada nalazio kamenolom. Naziv parka „Tašmajdan“ je nastao od turskog naziva za kamenolom (mesto gde se vadi kamen, rudnik). Po jednom starom svedočenju „može se slobodno reći da su u Beogradu sva stara zdanja

Slavija

Slavija je beogradsko naselje koje se prostire oko istoimenog trga. Nekada je područje oko Trga Slavija bilo močvarno i tu su se, sedamdesetih i osamdesetih godina 19.veka, održavale konjske trke (Manjež), kada se Škotlanđanin Frensis Makenzi, pojavio kao investitor u taj kraj, između ostalog i u hotel Slavija.

Trg Nikole Pašića

Trg Nikole Pašića je centralni gradski trg u Beogradu, Srbija. Nalazi se na prostoru između Terazija, Bulevara kralja Aleksandra i Dečanske ulice, u opštini Stari grad i to je najmlađi trg u gradu. Izgrađen je 1953. kada je na njemu izgrađen i vodoskok. Nazvan je po jednom bivšem gradonačelniku Beograda, Nikoli Pašiću, koji je pre Drugog svetskog rata bio i premijer Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca.

Ada Ciganlija

Ada Ciganlija je rečno ostrvo na Savi u Beogradu koja je veštačkim putem pretvorena u poluostrvo. Takođe to je ime za susedno Savsko jezero nastalo pregrađivanjem Save i plaže na jezeru. Ada Ciganlija je u prošlih nekoliko decenija pretvorena od mesta poznatog po zatvoru i izvršenju smrtnih kazni u izuzetno popularnu višefunkcionalnu rekreacionu zonu u Beogradu, poznatu po svojim plažama i sportskim objektima.

Botanička bašta Jevremovac

Ima status spomenika prirode II kategorije i zaštićena je kao spomenik kulture. Zajedno sa Institutom za botaniku nastavna jedinica Biološkog fakulteta u Beogradu. Botanička bašta Jevremovac sa velikom staklenom baštom ima značajane arehitektonske i kulturno-istorijske vrednosti. To je prva i do sada jedina botanička bašta u Srbiji čije je osnivanje vezano za jedno od najavećih imena srpske botanike – Josifa Pančića.

Kafe barovi

Jedna stvar koja Beogradu sigurno ne fali su mesta za izlaske. Noćni život ovde se može porediti sa mnogo većim gradovima - izbor kafića, barova, pabova i klubova preveliki je da bismo ih sve ovde naveli, tako da ćemo vam pružiti neke opšte smernice.